Pensioen Planning voor werknemers geeft antwoord op vragen als, hoeveel heb ik nou echt te besteden als ik met pensioen ga, of hoe regel ik nu een aanvullend pensioen? Als werknemer heb je tijdens je leven meerdere momenten dat je met pensioen in aanraking komt en keuzes kan maken.
Wanneer je met pensioen gaat, kun je in veel gevallen zelf bepalen. In de meeste
pensioenregelingen is de standaard leeftijd 68 jaar, maar heb je de mogelijkheid om eerder
of later met pensioen te gaan. In veel gevallen kiezen mensen om hun pensioen in te laten
gaan wanneer ze de AOW gerechtigde leeftijd bereiken.
Verder heb je ook nog een aantal keuze mogelijkheden wanneer je met pensioen gaat.
- Je kan ervoor kiezen om je ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen Bij deze keuze krijg je een lager ouderdomspensioen en ontvangt je partner een hoger partnerpensioen na jou overlijden
- Je kan er voor kiezen om opgebouwd partnerpensioen uit te ruilen voor ouderdomspensioen
Bij deze keuze krijg je een hoger ouderdomspensioen
- Je kan kiezen voor een hoog/laag uitkering
Bij deze keuze krijg je de eerste jaren een hoger ouderdomspensioen, en daarna levenslang een lager ouderdomspensioen
- Je kan ook nog een combinatie van deze keuzes maken
- Bij bepaalde pensioenregelingen heb je de keuze om te gaan pensioenshoppen
Dit betekend dat je bij andere pensioenuitvoerders kan gaan kijken hoeveel ouderdomspensioen je krijgt voor je opgebouwde pensioenkapitaal - Tot slot bieden sommige regelingen de mogelijkheid om door te beleggen met je opgebouwde pensioenkapitaal. Je ontvangt dan een pensioen die in hoogte kan verschillen.
Wil je weten welke keuzes het best bij je passen? Of heb je hulp nodig bij het in laten gaan van jouw pensioen?
Neem dan contact met ons op
Wanneer je van werkgever wijzigt kun je jouw opgebouwde pensioen, overdragen naar de pensioenuitvoerder van jouw nieuwe werkgever. In basis is het altijd zinvol om van dit recht gebruik te maken. Je krijgt namelijk altijd eerst een voorstel van jouw pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever. Dit voorstel kan je vervolgens vergelijken met jouw opgebouwde pensioen bij jouw oude werkgever.
Heb je vragen over waardeoverdracht van jouw opgebouwde pensioen(en)? Neem dan contact met ons op.
Wanneer je een huis koopt en deze financiert met een hypotheek, zal de bank vaak een opgave vragen van jouw opgebouwde en bereikbare pensioen.
Deze pensioengegevens kun je vaak zelf makkelijk terugvinden op mijnpensioenoverzicht.nl
Als je arbeidsongeschikt wordt heeft dit gevolgen voor je inkomen maar ook voor je pensioenopbouw. Indien dit in jouw pensioenregeling is geregeld wordt jouw pensioen opbouw voortgezet voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Dit betekend in veel gevallen dat je niet alleen nu, maar ook wanneer je met pensioen gaat je in inkomen achteruit gaat.
Wil je weten wat er voor jouw is geregeld als je arbeidsongeschikt wordt en heb je vragen
over hoe je dit kan aanvullen? Financial Planning Nederland helpt jouw graag.
Wanneer je uit elkaar gaat kan dit gevolgen hebben voor jouw pensioen. Je kan onderling afspraken maken over de verdeling van jouw pensioen. LET OP: Als je niks regelt of afspreekt, dan is de wettelijke regeling van toepassing.
Wat kun je regelen?
Je kan over zowel het ouderdomspensioen als over het (opgebouwde) partnerpensioen afspraken maken.
Afsplitsen bijzonder partnerpensioen
Na het beëindigen van jouw relatie heeft jouw ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Je kan hierover afwijkende afspraken maken. Je kan namelijk afspreken om het bijzonder partnerpensioen niet af te splitsen. In dat geval doet jouw ex-partner afstand van het recht op bijzonder partnerpensioen.
Verdelen van het ouderdomspensioen
Het verdelen van het ouderdomspensioen is wettelijk geregeld en is alleen van toepassing op gehuwde of geregistreerde partners.
Voor het verdelen van het ouderdomspensioen heb je meerdere keuzes
- Je kan afspreken niet te verdelen
- Je kan een afwijkende verdeling afspreken
- Je kan een afwijkende huwelijkse periode afspreken t.a.v. het te verdelen pensioen
- Je kan conversie afspreken
Bij conversie spreek je af om je pensioen zo te verdelen dat je ex-partner een zelfstandig recht krijgt op het te verdelen ouderdomspensioen. Een van de belangrijkste verschillen is dat na overlijden van je ex-partner het verdeelde ouderdomspensioen niet meer terug vloeit naar jouw ouderdomspensioen.
Ook voor advies over pensioen verdeling bij scheiding kan Financial Planning Nederland jou helpen om de gevolgen van de keuzes die je hebt helder te krijgen.
Pensioen Planning kan je helpen om de gevolgen van deze momenten inzichtelijk voor je te maken en je helpen bij de keuzes die je hebt.
Hoe gaan wij te werk?
Wij passen onze dienstverlening altijd op dezelfde wijze toe. Dit betekend dat ongeacht jouw pensioenvraag, wij altijd op dezelfde wijze ter werk gaan. Hieronder zie je hoe ons advies is opgebouwd.
- Kennismakingsgesprek
- Inventarisatie
- Analyse
- Advies
- Nazorg
Wil je meer weten over hou wij te werk gaan? Dit kun je uitgebreid teruglezen in onze Dienstenwijzer.